Begreppet förändrat kunnande

För min egen del var det alldeles nödvändigt att ersätta begreppet ”barns utveckling” som det så ofta talas om i förskolan till något annat. Det hade blivit alldeles för förknippat med utvecklingspsykologins tänk att vi utvecklas efter ett bestämt mönster, i stadium eller faser. Vi som arbetat på förskola ett par år vet att utveckling och lärande är mycket mer komplext än att ta oss från punkt A till punkt B och där emellan passera ett par stationer. När vi i uppstarten av forskningsprojektet Små barns lärande stötte på begreppet förändrat kunnande kände jag att jag kunde relatera till det direkt.

Ett förändrat kunnande förutsätter för det första att du redan har ett kunnande om något. Det stämmer mycket bra överens med den barnsyn om det kompetenta barnet som jag anser mig tillämpa.

På senare tid har jag dock börjat att fundera över om begreppet” förändrat” behöver problematiseras och kanske snarare ersättas med begreppen vidgat eller expanderat eftersom det inte alltid är självklart att kunnandet förändras, det vill säga som ordet ofta tolkas: blir till något annat. Det ursprungliga kunnande kan mycket väl vara lika aktuellt, relevant och viktigt som det fördjupade kunnande man tillägnar sig på vägen. Till exempel använder jag mig dagligen av förmågan att gå fast jag numera även tillägnat mig förmågan att springa och hoppa. Eller så är kunskapen om att poliser fångar tjuvar minst lika relevant fast jag numera också vet att de har många fler arbetsuppgifter än så. Jag tänker mig det ursprungliga kunnandet visuellt inuti mitt huvud som en boll, på den bollen fäster du sedan andra små eller stora bollar av nya kunskaper. De kan komma från olika riktningar och fastna ihop med andra kunskapsbollar. Det är osymetriskt, oregelbundet och ganska rörigt. Det är långt ifrån den visuella bild av barns utveckling som jag bär på, den är snarare ett linjärt tågspår med regelbundna stationer att passera.

Vilka begrepp går ni och bär på som skulle behövas rensas ut och ersättas med andra vars definition ni bättre kan relatera till?

Maria Klasson, Ateljerista Glömsta förskola

5 kommentarer

Kommentarrubrik

Henrik Hamilton

Henrik Hamilton

Mycket intressant och relevant problematiserande av begreppet Maria. Jag håller personligen också helt med om din reflektion, och återkommer om jag kommer på några begrepp som jag själv bär omkring på. En helt annan fråga: Jag tycker funderingen är väl värd att sprida även utanför Huddinge och undrar därför om jag får länka till det här inlägget på SBL:s Facebooksida? Om ni vill hålla det internt inom kommunen så länge så har jag dock full förståelse för det. Avslutningsvis: Ha en riktigt trevlig helg alla skribenter och läsare!

Svara

Kommentarrubrik

sblhuddinge

sblhuddinge

Det går jättebra att dela det Henrik. Mvh. Maria

Svara

Kommentarrubrik

Tove Lundholm

Tove Lundholm

Kul att få ta del av projektet på detta sätt!

Svara

Kommentarrubrik

sblhuddinge

sblhuddinge

Reblogga detta på sblhuddinge.

Svara

Kommentarrubrik

Annika

Annika

Vad spännande att läsa dina tankar om varje barns förändrade kunnande. Håller just nu på med en c-uppsats om hur vi på ett sytematiskt och kontinuerligt sätt kan följa varje barns förändrade kunnande. Vår handledare tycker att lärande är ett bättre ord, men vi håller inte med. Har du tips på var jag kan läsa mer om förändrat kunnande? Behöver hitta litteratur som förklarar och problematiserar begreppet. Tack på förhand! Annika

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*